Test – Thermacell Backpacker – Med denne blir du kvitt myggen!

Thermacell Backpacker er en helt ny modell for 2019, men den bygger på samme konsept som de andre Thermacell-modellene. Backpacker har imidlertid et par store fordeler sammenlignet med de andre. For det første er den veldig kompakt og lett (129 gram på min kjøkkenvekt, inkludert oppbevaringsveske). I tillegg bruker den vanlige gassbokser med skrugjenger, slik at man slipper proprietære løsninger og heller kan bruke den gassboksen man allerede har i sekken. Genialt! 

Kriterier for testen
Dette produktet har en enkel, men vanskelig oppgave og funksjon. Den skal holde myggen borte i en sone på rundt 20 m2 ifølge leverandøren. Reklamen ellers er ganske freidig og bygger store forventninger. Det var derfor med en viss skepsis jeg tok fatt på testen. Etter å ha vært mye ute på tur gjennom mange år har jeg prøvd det meste av myggsprayer, spiraler, roll-on og servietter. Det meste med middelmådig resultat. Kriteriet for å oppnå godt testresultat var derfor enkelt. Backpacker må holde myggen helt borte for å innfri. Det er også testet hvordan Backpacker fungerer mot knott, men dette er ikke tillagt stor vekt i resultatet da det primært er mygg den testet mot.

Om produktet
Alle Thermacell myggjagere baserer seg på en liten matte som utsonderer virkestoffet D-Allethrin når det varmes opp. Dette er en syntetisk utgave av et kjemikalie som finnes naturlig i planten Krysantemum. Stoffet er i utgangspunktet ikke skadelig for mennesker og dyr, men dødelig for myggen.

I bruk
Backpacker kommer med en fin oppbevaringsveske av høy kvalitet og tre refill-matter slik at du kommer i gang. Og det er absolutt enkelt å komme i gang. Bare skru på en vanlig gassboks (100 gramsbokser er perfekt størrelse) og sett inn en matte. Skyv så bryteren på siden til «ON» og press tennknappen opp til den tenner. Du ser det begynner å gløde ved hjelp av et lite «vindu» rett over tennknappen. I testperioden har den alltid tent på første forsøk. Backpacker bruker cirka 1,3 gram gass per time. En 100 grams gassboks varer derfor mer enn 75 timer. Normalt bruker man den bare noen timer på kvelden når myggen er fremme. Med fire timers drift hver dag går det altså 18 dager før gassboksen er tom. Mattene varer cirka 4 timer før de mister effekten og du bør bytte. Det er akseptabelt.

Virker den?
Så til det store spørsmålet du som leser antagelig er mest interessert i. Holder den virkelig myggen borte? Det korte svaret er JA. Den holder myggen borte. Den holder faktisk også knotten borte, så lenge det er moderate mengder av dem. 

Jeg har hatt den med på flere turer denne forsommeren, samt brukt den flittig på terrassen på hytta med stort hell. På tur plasserer jeg den midt i mellom der vi sitter, gjerne på bakken. Man må gi den 10-15 minutter til å varme seg skikkelig opp før man opplever maks effekt. Etter en liten stund forsvinner myggen. Det er nesten komisk å sitte der i fred mens man kan kikke noen meter bort og se myggen sverme. Så lenge man sitter i ro i nærheten av den fungerer det helt ypperlig og det er da man har mest behov og merker mest til myggen. Det kreves naturlig nok forholdsvis lite vind for at den skal fungere godt. Det er imidlertid ikke noe problem. Begynner det å blåse forsvinner myggen av seg selv. Ved fiske har jeg erfart at det er en fordel å få den litt opp fra bakken når du står å kaster. Jeg har plassert den på en stein ved siden av meg og det har fungert veldig bra. Herlig å slippe myggen surrende rundt hode og på hender når man kaster.

Knott kan være et stort problem i skogsterreng i sommersesongen. Det var derfor med stor spenning jeg ønsket å teste hvordan den fungerer mot knott. Ved moderate mengder knott har Backpacker tydelig effekt og særlig på terrassen på hytta har den fungert utmerket. Her har jeg erfart at knotten holder seg helt unna. Jeg hadde imidlertid en tur ved et lite skogsvann tidlig i Juni og her var det ekstreme mengder knott til tider. Under slike forhold klarer den ikke holde unna, men det er heller ikke forventet.

Thermacell Backpacker er rett og slett et produkt som holder hva det lover. Det eneste jeg finner å trekke for er prispolitikken på refill-mattene. 12 matter koster 299,- og det kan nok oppleves som litt stivt, men det er allikevel ingen tvil om at det er verdt 6 kroner per time for en myggfri turtilværelse.

Konklusjonen er klar: Dette produktet kan jeg trygt anbefale alle som er mye ute på tur! Til hyttebruk kan man gjerne velge en av de andre Thermacell-variantene som f.eks. den håndholdte eller den kjekke campinglykten med innebygget myggjager.

Thermacell Backpacker kan kjøpes hos XXL og en rekke andre Sport og fritidsbutikker. Den koster veiledende 699,- inkludert tre refill-matter.

Les mer om Thermacell og andre spennende produkter mot mygg på Mygg.no

Info: Produktet er levert meg kostnadsfritt fra importøren Noragent AS og det er ikke gitt noen føringer. Det som kommer frem i testen er mine personlige meninger.

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.