Test av Piteraq Arctic Bedding HD

På vintertur med pulk spiller ikke vekt like stor rolle som den gjør når utstyret skal bæres i sekk. Vinterstid er det viktigere at ting er enkelt å håndtere i kulda slik at det blir minst mulig «knot» når man slår og bryter leir. Etter litt prøving og feiling med pakking av pulk fant jeg ut at jeg måtte ha så få kolli som mulig. Valget har derfor falt ned på en stor bag som inneholder alt, bortsett fra liggeunderlag, sovepose, dunjakke og andre småting man bør ha lett tilgjengelig. Det er her Piteraqs Arctic bedding kommer inn i bilde. På ønskelista til jul satte jeg derfor opp denne godbiten, som ingen skjønte hva var, men jeg var allikevel så heldig at den havnet under juletreet. Siden jul har den fått være med på 3 turer på høyfjellet.

Piteraq Arctic Bedding HD er siste versjon fra Piteraq med noen forbedringer fra forrige modell, samt kraftigere stoff. Kvalitetsinntrykket er godt og stoffet virker robust nok til at jeg stoler på den. I tillegg har HD versjonen noen smarte lommer som gjør det enkelt å oppbevare f.eks. Dunjakke, litt vann / mat, GPS, hodelykt og ekstravotter. Det er en stor lomme med borrelås og tre mindre lommer med glidelås. Veldig kjekt å bruke til de tingene man trenger underveis og umiddelbart etter at man stopper opp og skal slå leir.

Inne i beddingen legger jeg et godt gammeldags «Bamse» skumplastunderlag nederst for ekstra isolasjon og backup om det oppblåsbare skulle punktere. Over bamseunderlaget kommer Exped Downmat 7LW og Mammut Tyin Exp. 5 season (Les test her). Oppå soveposen legger jeg klart det jeg skal ha på meg når jeg kommer inn i teltet slik at jeg slipper å leite det frem fra baggen. Det kan også være lurt å legge brenneren her, slik at man kan fyre opp med engang teltet er oppe.IMG_3545Så fort teltet er slått opp trekker jeg enkelt inn den store baggen og beddingen, åpner beddingen og jeg er klar til å legge meg i soveposen i løpet av 30 sekunder. Særlig mer smidig kan det umulig gjøres. I godt vær spiller ikke disse tingene så stor rolle, men ved uvær kan det være avgjørende å komme seg inn og i soveposen så fort som mulig for å få tilbake varmen. Beddingen har glidelås på tre sider, slik at det er enkelt å åpne den og brette bort «lokket». Når man så skal bryte leir er det like enkelt å bare lukke beddingen, trekke den ut av teltet og stroppe på pulken.

Ute i fjellet har det ikke stått på morsomme kommentarer når man kommer trekkende på denne «sengen». Artige spørsmål som «Har du svigermor med på tur» er bare morsomt! Folk er tydelig nysgjerrige på den og skjønner fort hvor smart det faktisk er.

Dette er et forholdsvis rimelig og utrolig nyttig produkt. Verdt å merke seg er imidlertid at man bør bruke et stort oppblåsbart underlag som for eksempel Exped Downmat i LW størrelse for å fylle ut beddingen skikkelig.
Anbefales på det sterkeste!

Kort oppsummert:

Pluss: Enkelt og greit genial løsning på tur med pulk! 

Minus: Ikke noe spesielt bortsett fra at den kanskje burde vært helt vanntett. (Ser imidlertid ikke på dette som noe stort problem da det stort sett er tørt og kaldt når denne brukes.

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.