Test av Mammut Tyin Exp 5-season sovepose

Soveposer er et evig tema i mitt friluftsliv. Jeg har vært mye kald på tur og på et eller annet tidspunkt droppet jeg vintertur fordi jeg assosierte det med frysing. Verden går heldigvis videre og jeg har lenge hatt tro på at den ultimate soveposen som fungerer hele året skulle dukke opp. Det gjør den ikke. Om man skal være aktiv ute året rundt må man bare innse at det trengs flere soveposer på samme måte som det trengs flere telt for å dekke forskjellige behov. For et par år siden fant jeg ut at jeg skulle skaffe meg en dedikert vinterpose der komfort og holdbarhet gikk foran vekt og volum. Etter litt research endte jeg opp med Mammut Tyin Exp. 5 Season. Et stort beist av en sovepose, absolutt uegnet å ha i sekk. Det er heller ikke meningen. Soveposen skal kun brukes i den kaldeste årstida, med pulk.
mammut_tyin
Denne posen har nå vært med meg de to siste vintersesongene og jeg må si jeg blir bare mer og mer glad i den. Posen er herlig ujålete, stor og behagelig. Den oser rett og slett av kvalitet på en robust måte. Denne posen er jeg rett og slett ikke redd for, også fordi prisen er såpass god som den er.

Mammutposen har komfortgrense for menn på -25. Det betviles ikke så lenge man har et godt underlag. Jeg har stort sett ikke hatt lavere temperaturer enn rundt -20 og alltid vært god og varm. Det bør faktisk være under -15 for at posen ikke skal bli for varm.

Posen er romslig og jeg opplever at jeg kan snu meg inni posen uten at den flytter nevneverdig på seg. Det gjør antagelig at jeg sover mer uavbrutt enn om jeg hadde snudd meg og våknet av at jeg «hang igjen». Strammingen rundt hode fungerer veldig bra og stoffet er såpass stivt at det holder seg åpent selv om jeg flytter litt rundt på meg. Nakkekrage er en selvfølge og denne fungerer upåklagelig. Generelt syntes jeg stoffet innvendig i posen er veldig behagelig og det er av typen som ikke klistrer seg til kroppen selv om man blir litt svett i løpet av natta.

Ytterstoffet er av det svært robuste slaget og det virker til å være forholdsvis vanntett. I tillegg er stoffet ved beinenden og hodeenden forsterket og tåler ekstra fuktighet, i tillegg til å være ekstra isolert.

Denne posen er isolert med kunstfiber. Det er fordeler og ulemper med det. Til slik bruk som denne posen er tiltenkt vil jeg påstå kunstfiber er kurant, fordi du slipper å bekymre deg for dunkollaps ved våte / vekslende forhold og prisen er en helt annen enn dunpose med tilsvarende temperaturgrense. Denne posen tåler rett og slett juling. Som nevnt er den stor og tung, men det spiller liten rolle når den skal ligge på pulken.

Kort oppsummert:

Pluss: Varm, robust og komfortabel. I tillegg er den forholdsvis rimelig.

Minus: Stor og tung. Uegnet å bære i sekk på grunn av stort volum.

2 kommentarer til «Test av Mammut Tyin Exp 5-season sovepose»

 1. Hei Tore! Det er ikke helt lett dette da det har vært mange ulike varianter opp gjennom. Tyin 5-season har oppgitt komfort for menn på -25, men om det er iht dagens merkeordning er jeg ikke helt sikker på. Det som er sikkert er at jeg aldri har blitt kald i den 😉 Lykke til! Mvh Per Christian

 2. Hei,
  Takk for god og beskrivende test.
  Jeg ser du skriver at posen har en comfortgrense for menn på -25 grader.
  Jeg har selv hatt vanskeligheter med å finne god informasjon vedrørende dette.
  Mener du T-lim eller t-comfort når du skriver dette?
  Jeg lurer egentlig på hvilken som er varmest, eller best isolert om du vil, av denne og Mountain Hardware sin Lamina -29.
  Jeg innser at de er ulike på andre områder, som robusthet og vindtetthet.
  Det er altså kuldetoleranse jeg er ute etter.
  På forhånd takk for hjelpen.

  Med vennlig hilsen
  Tore Kjeseth

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.