Påsketur i Trillemarka – En flott tur i eventyrlandskap

Med Øystein Sundes «Påsketur» surrende i bakhode nærmer det seg årets påskeferie. Det har åpnet seg en mulighet for 3-4 dagers skitur før familien skal samles på hytta for tradisjonell påskeferie. Jeg lar selvfølgelig ikke den muligheten gå fra meg og har en stund tenkt tanken på å gå gjennom Trillemarka og ende opp på hytta. Et litt artig prosjekt, syntes jeg selv. Ideen modnes ytterligere og virker svært så fristende.

I siste lita får jeg med meg Ørjan og søndag morgen setter vi kursen for dette spennende verneområdet mellom Numedal og Sigdal. Vi setter igjen en bil ved hytta og kjører inn til Tråenvatna ved grensa til Trillemarkas sørligere deler. Ruta har jeg lagt omtrent rett sørover og planen er å ende opp på hytta noen dager senere. Det skal imidlertid vise seg at planene skulle endres – uten at det gjorde turen noe dårligere. 
Ruta er lagt utenom alt som heter løyper og merkede ruter. Herlig, men med visshet om at det kan bli tungt. Det er ikke alltid (aldri?) terrenget er like enkelt som det ser ut på kartet. De første to kilometerne er som forventet ganske tøffe da det stiger jevnt. Vi tar det veldig rolig og bruker 1 time per kilometer.. Ikke akkurat høyt tempo, men noe særlig raskere går det ikke når pulken skal trekkes oppover disse liene. 

Trillemarka

Vi kommer oss opp kneikene og vandrer innover. Landskapet består av småkoller og glissen furu og granskog. Rett og slett nydelig terreng å bevege seg i. Det beste av alt er at vi ikke ser spor etter et eneste menneske, høyspentmaster, snøscootere eller andre moderne installasjoner. Eneste skår i gleden er at det klabber noe helt fantastisk. Burde antagelig hatt med felleimpregnering, men det har vi ikke. Jeg bytter derfor etterhvert til truger og da går det mye greiere.

Etterhvert kommer vi til et par små koller og en bratt kort utforbakke. I bunnen av bakken ligger en flat, fin plass med vidt utsyn sørover. Her må det bli leir! Vi kommer oss ned bakken, konstaterer at plassen er mist like fin som det så ut til og slår opp teltet. 

Leir i Trillemarka

Vi nyter siste solstrålene før sola forsvinner bak åskammen og rigger oss etterhvert til med liggeunderlag, soveposer og brenner. Herlig å være på tur igjen! Det blir etterhvert middag i form av teltburgere bestående polarbrød, karbonader og ost. Etter middag blir det sedvanlig smaking på litt tvilsomt drikke, snacks og vi oppdaterer hverandre på hva som er skjedd siden sist vi var på tur sammen.

Hyggelig kveld i teltet

Utover kvelden diskuterer vi turen videre. Vi har tidligere på dagen ymtet frempå at det kanskje er greit å endre litt på ruta og vi blir enige om å bli på samme sted til tirdag for at Ørjan skal rekke å komme seg videre på Påskeferie onsdag morgen. 
Avgjørelsen skal vise seg lur på flere måter da vi våkner mandag morgen til vind og snø som pisker mot teltet. Dette skal være en hyggelig tur og forflytning i dette været frister uansett ikke. 

Snø, tåke og vind. Perfekt for telthygge!

Formiddagen bruker vi på kaffekoking og baconsteking før vi etterhvert blir rastløse og må ut en tur. Været ser ut til å lette litt og vi tar en liten tur oppom de nærmeste kollene for å få leet litt på kroppen.

Flott landskap selv om været ikke er det beste. Ser du teltet?

Utover ettermiddagen jobber vi iherdig med grave bålgrop og finne ved til et lite bål. Inne i verneområdet er det ikke lov å ta trær som står oppreist, så jobben blir litt tyngre, særlig når det ligger halvannen meter snø. Etterhvert finner vi en del tørrgran som snøen har tatt knekken på og får igang et lite bål. Vi antar det må være innafor og tenker kanskje regelverket er i overkant strengt når man egentlig ikke kan ta slik ved heller. At man ikke skal begynne å hugge ned gammelfuruer er en selvfølge. Uansett er vi enige om at slike flotte, gammelskogområder må vernes på best mulig måte, men det må være rom for å leve et enkelt friluftsliv.

Bål

Utover kvelden blir det stadig lettere skydekke og det ser ut til at morgendagen skal bli like fin som meldt. 
Tirsdag morgen våkner vi til den herlige følelsen av sola som varmer teltduken. Jeg stikker hodet ut av døra og kan se et lett skydekke som ser ut til å være på vei bort. 
Det fortæres mengder med kaffe som vanlig og når sola får bedre tak flytter vi ut. 

Nyter sola før retur

For at Ørjan skal rekke videre til Odda onsdag morgen ser vi oss etterhvert nødt til å pakke sammen og sette kurs mot bilen. Litt utpå dagen tar vi fatt på returen. Det er herlig vær og godt føre, så turen går ganske raskt unna. 

Returen går greit i flott vintervær!

Takk for turen! Hit skal vi tilbake.

En liten videosnutt fra turen:

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.