Fyre primus i teltet – Selvfølgelig skal du det!

Det er mange meninger om fyring av primus i telt. Noen mener det er galskap og gjør det aldri. Andre mener det er helt ufarlig. Sannheten ligger nok et sted midt i mellom. Min mening er at det er forholdsvis trygt og helt nødvendig for å kunne ha det trivelig på tur vinterstid.
En del turfolk begrenser primusbruken til matlaging og snøsmelding. Når disse oppgavene er unnagjort bærer det rett i soveposen for å holde varmen. Det trenger ikke være slik. For min del er det faktisk helt utenkelig. Primusen er helt essensiell for å kunne tørke klær, fjerne kondens og oppnå trivelig temperatur i innerteltet på kvelden. Ved å tenke sikkerhet og ta noen enkle forhåndsregler kan du minimere risikoen så mye at det blir relativt uproblematisk å nyte tosifret antall plussgrader i innerteltet, selv når gradestokken viser -20 utendørs.

Her kommer de viktigste punktene først:

  • Vær bevisst på hva slags drivstoff du bruker
  • Sørg for at brenneren står stødig og ikke kan velte. Lag en primusplate som du fester brenner og drivstofflaske til.
  • Kjenn brenneren din! Ikke dra på tur uten at du kjenner brenneren godt. Skru den fra hverandre og monter sammen igjen slik at du vet hvordan ting fungerer og henger sammen
  • Forvarm ute eller i forteltet om du ikke er 100% fortrolig med prosessen
  • Sørg ALLTID for god gjennomlufting når du fyrer
  • Kullosproduksjonen  øker ved ufullstendig forbrenning. Pass alltid på at primusen brenner med ren, blå flamme
  • Kullusproduksjonen øker også når du har en kjele eller panne på. Jo nærmere kjelen er brennerhode, jo mer kullos produseres. Pass derfor på at det er tilstrekkelig avstand mellom brennerhode og kjelebunn og sørg for meget god lufting under snøsmelting
  • Det er åpenbart, men den største faren er kanskje at du komme borti brenneren og velter den. Løft derfor ut primusplaten når du skal skifte eller bevege på deg.
  • IKKE skift drivstofflaske i innterteltet med mindre du er 100% sikker på at brenneren er slukket og kald. Når du løsner pumpa er det alltid litt trykk igjen og dampen antenner svært lett.
  • Ha med reparasjonssett på tur. Må inneholde minimum alle pakningstyper og litt pakningsfett. Skal du på lenger tur bør du ha med ekstra pumpe.
  • Bruk hodet – ha det trivelig i teltet selv om vinden uler og kvikksølvet kryper!

    Vil du vite mer? Les videre.

    Drivstoff
    Det første du må finne ut av er om du skal benytte parafin eller renset bensin. Begge har sine fordeler og ulemper.

Parafin:
Fordeler: Rimelig, ikke eksplosivt
Bakdeler: Krever annet drivstoff (f.eks. rødsprit) til forvarming, soter mer og fordamper ikke på samme måte som bensin. Det kan med andre ord bli mer kritisk om du søler litt parafin over pulkbagen enn med bensin.

Bensin:
Fordeler: Enkelt og raskt å forvarme med, brenner rent uten sot og fordamper raskt om du skulle søle litt ved fylling.
Bakdeler: Svært eksplosivt og litt mer kostbart enn parafin

Hva du velger blir smak og behag, i tillegg til hva din brenner fungerer best med. Jeg sverger til renset bensin da jeg ikke ønsker et ekstra drivstoff å forvarme med, i tillegg til at det brenner renere. Merk at noen brennere bruker forskjellig dyse avhengig av hva slags drivstoff du skal bruke.

Kjenn brenneren din
Alle brennere oppfører seg litt ulikt og det er derfor helt essensielt at du kjenner nettopp din brenner. Begynn å bruke den ute på høsten slik at du lærer deg hvordan den fungerer og hvordan den må forvarmes. Husk at det kreves mer forvarming når det er kaldt.
En annen ting som er viktig er å vite hvilke deler brenneren er bygd opp av slik at du vet hva du må gjøre om noe ikke fungerer på tur. Sett av en time en kveld, demonter alle deler på kjøkkenbordet og monter sammen igjen. Gjenta til du skjønner hvordan alt henger sammen. På den måten fikser du raskt eventuelle problemer som måtte oppstå på tur. Du bør også skaffe et reparasjonssett bestående av pakninger og fett. Skal du på langtur bør du også ha med ekstra pumpe.

Her er min variant. Laget på en halvtime av en bit laminat og litt gulvfoam som er limt under platen.
For at brenneren ikke skal synke ned i snøen må du lage til en plate som du kan montere brenner og flaske på. Da har du en stødig platform som også er helt nødvendig når du skal ta den med inn i innerteltet. Sørg for at både flaske og brenner kan festes til platen, så slipper du at noe sklir.  Det kan være lurt med et materiale under platen som gjør at den ikke sklir så lett. Jeg brukte litt gulvfoam som jeg limte under platen med limpistol. Dette gjør at den står stødig nesten uansett underlag.

Lufting og kullos
Når det er kaldt ute kan det virke fristende å stenge ventilene. Det skal du ikke gjøre. Kjør god gjennomlufting med alle ventiler åpne. På den måten sørger du for tilstrekkelig med oksygen samteffektivt lufte ut kondens og eventuell kullos.

Kullos er en luktfri og usynlig gass som er svært farlig da den binder seg lett til de røde blodlegemene og fortrenger opptaket av oksygen. Kullos dannes ved ufullstendig forbrenning eller for liten tilgang på oksygen. Kullosproduksjonen øker betraktelig når flammen kjøles ned av en kald kjele. Snøsmelting bør aldri gjøres i innterteltet og det er ekstra viktig med skikkelig lufting når du driver med dette.

Sørg alltid for at primusen brenner med blå, stabil flamme. Ikke kjør den på absolutt laveste effekt. Så lenge den gjør det, oksygentilgangen er god og du ikke har kjeler på brenneren utvikles det ikke kullos av betydning. Kullosforgiftning kan skje uten at du merker noe til det og sovner inn, men i de feste tilfeller vil du få forvarsel i form av svie i øynene, kvalme og -eller svimmelhet. Er du i tvil, kom deg ut i friskluft umiddelbart!

Dette er ikke ment som skremsel, men det er viktig at du vet om denne snikende faren. Ta forhåndsregler og bruk sunn fornuft så går det veldig fint. Det er selvfølgelig ikke noe problem å varme vann til kaffe eller steike i innerteltet så lenge du sørger for fullstendig forbrenning og god lufting.

Gode rutiner
Når du skal gjøre unna snøsmeltingen eller den litt større matlagingen vil det være smart å gjøre det ute om været er bra. Da sparer du deg mye kondens. Er været dårlig er forteltet det nest beste valget. Da har du god plass og det er ikke kritisk om du skulle søle litt. Å gjøre snøsmelting i innerteltet er ikke særlig smart da det damper mye og sjansen for å søle er stor, i tillegg til økt kullosproduksjon.
Sørg for å ha med deg to drivstoff-flasker slik at du enkelt og raskt kan bytte når en flaske går tom. Pass bare på at du tømmer flasken for trykk og venter med å koble den fra til brenneren er helt slukket.

Når kvelden kommer og du har krøpet ned i soveposen er det utrolig behagelig  å strekke armen ut i forteltet og ta inn brenneren. Jeg har laget meg et pakkesystem jeg syntes fungerer meget bra og som gjør plasseringen av brenneren optimal. Alt jeg har med ligger i en stor pulkbag. Når teltet er oppe trekker jeg baggen inn ved siden av meg. I baggen har jeg tre plaskasser med lokk som inneholder det meste jeg trenger, med unntak av fuel som pakkes helt separat i plast, samt noen få andre plasskrevende ting. Plastkassene utgjør et stabilt bord som det er perfekt å sette brennerplaten på. På den måten får jeg brenneren litt opp og plassert stødig ved siden av meg, rett under «tørkeloftet». Dette gjør at temperaturen blir fin og det blir utrolig god tørk av innerteltet og det som ligger på tørkeloftet.

Kort oppsummert: Lær deg brenneren din å kjenne og bruk hode så får du garantert en varm og hyggelig kveld i teltet.

Bruk gjerne kommentarfeltet under om du har spørsmål.

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.