Er du helt ny i friluftslivet eller trenger du kanskje å fornye litt på utstyrsfronten? Forvirret over hva slags utstyr du skal kjøpe? Det er en jungel der ute. Med dette innlegget skal jeg prøve å komme med noen gode råd og tips.
Først av alt. Hva slags turer skal du på? Skal du gå langt eller campe nær bilen? Skal turene gå i høyfjellet eller stort sett under tregrensa? Vinterturer krever mer og annet utstyr. Hva slags turer du skal på definerer hva du trenger. Camper du stort sett under tregrensa klarer du deg med langt enklere utstyr enn det som kreves i høyfjellet.
I dette innlegget fokuserer jeg på utstyr til tresongsbruk, egnet både over og under tregrensa.
Om du skal bære med deg alt du trenger i sekk er det lurt å tenke vekt først som sist. En halvkilo her og der blir plutselig mange kilo når sekken veies inn. Det er ingenting som er mer drepende for turgleden enn en (for) tung ryggsekk. Tenk også på at egenvekt på sekken har noe å si. Mange sekker veier i seg selv flere kilo.
Sekk
Det er mye å velge i og mange størrelser. De fleste velger for stor sekk og det er da mye lettere å fylle den opp med unødvendige ting. Til en helgetur med telt er normalt 65 liter stort nok. Skal du på en lengre tur må du kanskje opp i 80-90 liter.
Det beste tipset er å legge frem alle tingene du skal ha oppi sekken. På den måten får du fort et godt inntrykk av hvor stor sekk du egentlig trenger. Prøv å finne en så lett sekk som mulig. En 65 liter bør ikke veie mer enn 1,5-2 kilo. Det er viktig at sekken passer deg og sitter godt på ryggen. Det er derfor en god ide å prøve sekken med litt vekt i. Det finnes mange gode sekker der ute fra blant annet, Osprey, Bergans, Arc’teryx, Norrøna, Deuter og mange flere. Personlig er jeg blitt svak for sekkene til Osprey. De har mange smarte løsninger, blant annet med lommer og drikkesystem. I tillegg har de stort sett fornuftig egenvekt!
Konkrete forslag:
Osprey Atmos AG65
Osprey Exos 58 (LETT)
Sovepose
Soveposen er kanskje det vanskeligste å velge. Her finnes det ekstremt mye å velge i og vi er alle litt forskjellige i forhold til «komforttemp». Skal du stort sett på tur sommerstid holder det for de fleste med en pose som har komforttemp mellom 0-5 grader. Husk at damer som regel fryser litt lettere enn menn og bør ha en litt varmere pose. De fleste produsentene følger nå EN-standard for merking av temperaturgrenser. T-limit er «komforttemp» for menn og T-Comfort er «komforttemp» for damer. Den såkalte «Ekstremtemp» er det liten grunn til å bry seg om. Denne skal angi sjans for overlevelse i x antall timer ved gitt temperatur.
Skal du på tur både vår, sommer og høst bør posen ha en komfortempt ned mot -10. En slik pose blir gjerne for varm midt på sommeren, men så lenge det er glidelås hele veien går det an å bruke posen som «dyne» slik at det blir litt lettere å regulere temperaturen. Alternativet er å ha en enkel sommerpose til de varmeste dagene.
Dun eller syntetisk fyll?
Det er fordeler og ulemper med begge variantene. Om du skal velge dun eller syntetpose blir ofte et spørsmål om pris. Dunposer er vesentlig dyrere, men gir deg mye bedre varme til vektforhold. Du kan få dunposer med komforttemp på -1 ned i 500-600 gram. Bakdelen med dun er at den trenger litt mer tilsyn og er mer følsom for fukt. Det er derfor viktig å lufte posen godt hver dag og oppbevare den ukomprimert for å bevare dunspensten. Dunet rangeres etter dunspenst. Jeg skal ikke gå veldig inn på det her, men jo høyere «cuin» tall, jo høyere dunspenst og isolasjonsevne per gram dun.
Syntetposer er mer robuste og tåler fukt mye bedre. Prisene er også vesentlig hyggeligere, men de veier som regel mer. Det skal sies at det stadig utvikles nye syntetmaterialer som isolerer bedre og bedre og blir lettere.
Min anbefaling er å kjøpe en skikkelig dunpose om du har muligheten til det. Steller du pent med den vil du ha glede av den i mange år.
Konkrete forslag:
Sommerpose: Warmpiece Viking 300 (Mye for pengene!)
3-sesongspose: RAB Ascent 700 (Fås også i dameversjon)
Liggeunderlag
Liggeunderlag har kanskje vært litt undervurdert av mange. Liggeunderlaget har minst like mye å si som soveposen for å få en god natts søvn. De fleste er vant til tynne skumplast-underlag som verken isolerer særlig godt eller er gode å ligge på. De siste årene har det skjedd en revolusjon med komfortable, oppblåsbare underlag. Disse underlagene har stort sett isolasjon i form av syntetfyll eller dun og isolerer svært godt mot bakken. De mest kjente leverandørene er Exped, Therm-a-rest, Mammut og Sea To Summit. Alle disse lager gode underlag og hva du velger blir smak og behag, men min mening er at langsgående kanaler er å foretrekke for komforten. Man ligger rett og slett stødigere på disse kontra tverrgående kanaler som blant annet Therm-a-rest bruker.
Underlagene kommer i en rekke forskjellige lengder og bredder.
Konkrete forslag:
Exped Downmat 7 (Supert året rundt, ekstremt komfortabelt, men litt tunge)
Exped Synmat 7 Hyperlite ( Superlett alternativ med god komfort. Tåler litt mindre. Fås i M og LW størrelse)
Telt
Telt er vanskelig å si noe konkret om da det vil variere veldig etter som hvor mange det skal være plass til og om man skal bruke det i høyfjellet eller ikke.
Det viktigste med et telt at det er plass nok til dem som skal bruke det. Det er også viktig å tenke på god luftig, plass til turutstyret og takhøyden bør være god. Det er slitsom å måtte ligge en hel dag i dårlig vær. I tillegg bør teltet være så lett som mulig. Dagens moderne materiale er lette og har høy rivestyrke, men prisen på teltet gjenspeiler gjerne hvilke materialer som er brukt. De billigste teltene har tykkere, tyngre duker og tyngre stenger.
Selv er jeg veldig glad i kuppeltelt da det er enkelt å flytte rundt på det for å finne en fin rett plass. I tillegg er romfølelsen og takhøyden som regel god. Mange kuppeltelt har også inngang på begge sider noe som er svært praktisk både for at begge får eget rom til sekken, samt god utsikt og lufting ved godt vær. Bakdelen med kuppeltelt er at noen kan være litt mer kompliserte å slå opp enn tunneltelt, men det er stort sett bare vanesak.
Konkrete forslag (Tar utgangspunkt i 2-mannstelt med plass til 2):
Helsport Reinsfjell 2 Superlight (Meget godt telt, men litt stiv pris. Les min anmeldelse her)
MSR Elixir 2 (Hyggelig pris, samme størrelse som Reinsfjell og bare en halvkilo tyngre)
Kokeapparat og kjeler:
Mange sverger til det gode gamle stormkjøkkenet. Ikke noe galt i det. Det er funksjonelle sett, men ikke særlig fleksibelt og vekten er forholdsvis høy. Jeg foretrekker en gassbrenner med slange på sommeren og bensinbrenner vinterstid. I gassbrennerverdenen finnes det utrolig mye å velge. Jetboil (og lignende varianter) har blitt veldig populære og det med god grunn. Skal du kun spise frysetørret mat (som REAL, Mountain House eller Adventure Foods) i tillegg til å koke vann til kaffe er dette et glimrende, lett alternativ.
Ønsker du derimot å lage litt mer mat kommer du ikke utenom en frittstående brenner som du kan bruke kjeler og stekepanner sammen med. Det er i hovedsak to typer brennere å velge mellom. Toppmontert (monteres direkte på gassboksen) eller slangebrenner (Brenneren står på bakken og har slange til gassboksen). Jeg mener slangebrenner er å foretrekke da det er lettere å skjerme dem mot vind i tillegg til at de står mye stødigere enn en toppmontert. Setter du en toppmontert brenner på en 450 grams boks og en kjele oppå der igjen blir det ganske høyt og vinglete. Brenneren bør ha litt lengde på slagen så du står fritt til å plassere gassboksen. I tillegg bør brennerhode ha litt diameter for å spre varmen godt utover panna eller kjelen.
Når det gjelder kjeler og panner er det ekstremt mye å velge i. Lav vekt og gode egenskaper henger ofte ikke helt sammen. Jo lettere og tynnere gods det er i spesielt stekepanna jo dårligere sprer den varmen. Det gjelder derfor å finne gode kompromiss.
Konkrete tips, gassbrennere:
Jetboil Zip (Mest for pengene av Jetboil typene. Perfekt om du kun trenger en effektiv vannkoker)
MSR Windpro II (Litt kostbar, men svært god brenner)
Optimus Vega (Effektiv og god slangebrenner)
Konkrete tips, gryter og panner:
GSI Fry Pan 8″ (Svært god varmefordeling, robust og fin kvalitet. Den beste panna jeg har testet!)
Primus Litech Coffee Press Kit (Kjekk liten kjele til vannkoking og genialt med kaffepressen. God kaffe overalt!)
MSR Base 2-pot (Sett med to kjeler. Meget høy kvalitet og forholdsvis lav vekt)
Dette er i utgangspunktet grunnutrustningen man trenger. Sportsbutikkene vil gjerne selge deg alt mulig stæsj som du egentlig ikke trenger. Mitt beste tips er å ta noen turer før du kjøper for mye utstyr. På den måten finner du ut hva du faktisk trenger istedet for å kjøpe det du tror du trenger og ende opp med å måtte bytte eller kjøpe dobbelt opp etterpå 🙂
God tur!
For ordens skyld: Linkene til utstyr går til tilfeldige butikker og jeg har ingen binding eller avtale med noen av dem.