Friluftsliv trenger ikke og bør ikke være vanskelig eller avansert. Allikevel ser jeg stadig at det er lett å begynne litt i feil ende. Jeg anbefaler å begynne pent med turer uten skyhøye ambisjoner. Man må ikke gå 7 dager i Jotunheimen eller krysse Hardangervidda på første tur. begynn med noen korte turer og gjerne i nærområdet. Da finner du fort ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer så godt.
Her kommer noen forhåpentligvis gode råd og tips på veien.
- Planlegg fornuftige dagsetapper
Er du fersk i friluftslivet er det fort gjort å undervurdere terreng og avstander. For lange dagsetapper dreper fort gleden og du får ikke tid til å nyte naturen eller fiske. Legg opp til fornuftige dagsetapper og tenk på at det kanskje ikke er nødvendig å forflytte seg hver dag heller. Det kan også være en god ide å etablere en «basecamp» og heller ta dagsturer herfra.
- Gode støvler
Gode støvler som ikke gnager(mer enn nødvendig) er en forutsetning for en fin tur. Gnagsår kan ødelegge selv den fineste tur. Ikke reis på lang tur med helt nye støvler.
- Lett sekk
Når man skal forflytte seg over lange avstander har vekten på sekken svært mye å si. Prøv derfor å pakke så lett du kan med det utstyret du har. Legg alt du tenker å ha med deg ut på gulvet og ta en ekstra gjennomgang på om du faktisk trenger alt. Med litt erfaring vet du etterhvert hva du bruker og hva som kan bli igjen hjemme.
- Godt liggeunderlag
Et skikkelig liggeunderlag er undervurdert. En god natts søvn gjør underverker etter en lang dag. Moderne oppblåsbare underlag er både lette, kompakte og behagelige å ligge på. Isolasjonsevnen er også overlegen i forhold til tynne skumunderlag. Det hjelper (nesten) ikke hvor god sovepose du har om underlaget ikke isolerer skikkelig mot bakken.
- God mat
God mat er viktig for trivselen. Det hjelper ikke hvor sunn eller næringsrik maten er om den ikke smaker noe særlig. Bruk derfor litt tid på å finne mat som er enkel å tilberede og smaker godt. Når du er på tur bruker du massevis av energi og du bør absolutt ikke tenke på å telle kalorier. Sørg heller for god og næringsrik mat. At maten er enkel å tilberede er viktig etter en lang dag. I tillegg må man tenke på holdbarhet om det er varmt i været. Ikke regn med å få fisk til å begynne med. La heller eventuell fisk bli bonusmat.
- God teltplass
Bruk litt tid på å finne en fin teltplass. Det er ideelt å være i nærheten av en bekk eller vann, samt litt luftig. Ikke plasser teltet nede i et søkk. Begynner det å regne samles vannet i søkket. På en litt luftig høyde er det også mindre mygg og knott. Ofte er det bedre å ligge litt mer utsatt for vind enn horder med blodsugere og fuktig bakke.
- Riktig bekledning
Bekledning kan være litt vanskelig og særlig på høyfjellet må man ha med godt med klær selv midt på sommeren. Tenk lag på lag. Alltid ull innerst, selv på sommeren i fjellet. Med et tynt sett med ullundertøy, en god softshellbukse, ullgenser / fleecejakke / tynn dunjakke og en vind og vanntett ytterjakke er du forberedt i sommerfjellet, selv i temperaturer rundt 0. Et ekstra sett med tørre, gode ullsokker i sekken er gull verdt når du har slått leir. Pass alltid på å holde et sett tørt, selv om det kan være fristende å ta på det tørre når du begynner å gå på morgenen. Litt fuktig tøy kjennes kaldt ut med en gang men etter 20 minutter er du varm og klærne tørker på kroppen underveis. Husk også lue og et par tynne vanter.
Mye mer kan sies men dette er kanskje noen av de viktigste punktene for bedre trivsel på tur.
Lurer du på noe? Bruk gjerne kommentarfeltet under og del gjerne innlegget med vennene dine 🙂