Test av Mammut Tyin Exp 5-season sovepose

Soveposer er et evig tema i mitt friluftsliv. Jeg har vært mye kald på tur og på et eller annet tidspunkt droppet jeg vintertur fordi jeg assosierte det med frysing. Verden går heldigvis videre og jeg har lenge hatt tro på at den ultimate soveposen som fungerer hele året skulle dukke opp. Det gjør den ikke. Om man skal være aktiv ute året rundt må man bare innse at det trengs flere soveposer på samme måte som det trengs flere telt for å dekke forskjellige behov. For et par år siden fant jeg ut at jeg skulle skaffe meg en dedikert vinterpose der komfort og holdbarhet gikk foran vekt og volum. Etter litt research endte jeg opp med Mammut Tyin Exp. 5 Season. Et stort beist av en sovepose, absolutt uegnet å ha i sekk. Det er heller ikke meningen. Soveposen skal kun brukes i den kaldeste årstida, med pulk.
mammut_tyin
Denne posen har nå vært med meg de to siste vintersesongene og jeg må si jeg blir bare mer og mer glad i den. Posen er herlig ujålete, stor og behagelig. Den oser rett og slett av kvalitet på en robust måte. Denne posen er jeg rett og slett ikke redd for, også fordi prisen er såpass god som den er.

Mammutposen har komfortgrense for menn på -25. Det betviles ikke så lenge man har et godt underlag. Jeg har stort sett ikke hatt lavere temperaturer enn rundt -20 og alltid vært god og varm. Det bør faktisk være under -15 for at posen ikke skal bli for varm.

Posen er romslig og jeg opplever at jeg kan snu meg inni posen uten at den flytter nevneverdig på seg. Det gjør antagelig at jeg sover mer uavbrutt enn om jeg hadde snudd meg og våknet av at jeg «hang igjen». Strammingen rundt hode fungerer veldig bra og stoffet er såpass stivt at det holder seg åpent selv om jeg flytter litt rundt på meg. Nakkekrage er en selvfølge og denne fungerer upåklagelig. Generelt syntes jeg stoffet innvendig i posen er veldig behagelig og det er av typen som ikke klistrer seg til kroppen selv om man blir litt svett i løpet av natta.

Ytterstoffet er av det svært robuste slaget og det virker til å være forholdsvis vanntett. I tillegg er stoffet ved beinenden og hodeenden forsterket og tåler ekstra fuktighet, i tillegg til å være ekstra isolert.

Denne posen er isolert med kunstfiber. Det er fordeler og ulemper med det. Til slik bruk som denne posen er tiltenkt vil jeg påstå kunstfiber er kurant, fordi du slipper å bekymre deg for dunkollaps ved våte / vekslende forhold og prisen er en helt annen enn dunpose med tilsvarende temperaturgrense. Denne posen tåler rett og slett juling. Som nevnt er den stor og tung, men det spiller liten rolle når den skal ligge på pulken.

Kort oppsummert:

Pluss: Varm, robust og komfortabel. I tillegg er den forholdsvis rimelig.

Minus: Stor og tung. Uegnet å bære i sekk på grunn av stort volum.

Les også:

Test av Helsport Reinsfjell 2 Superlight Oppdatert 31/5-2016. Jeg har  brukt Reinsfjell Superlight i over et år og har fått en del erfaring, både i skogen og høyfjellet. For å si det med en ...
Test av Bergans Helium Dome vintertelt Dette teltet ble kjøpt inn primært til vinterturer og nå har det fått være med på turer i all slags vær de to siste vintrene. Her er mine erfarin...
7 ting som øker turkomforten! Her kommer tips til 7 ting som gjør turen bedre og mer komfortabel, men som strengt tatt ikke er nødvendig. Disse tingene har allikevel blitt såpass v...
Knallfin tur til Svarttjern på Skrim – 10-12... Fredag ettermiddag tar jeg siste pakking av sekken før jeg henter Maren i barnehagen. Sekken ble forresten vesentlig tyngre enn vanlig. Skal si det gj...

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.