Dropp snøsmeltingen – Ta med isbor på vinterturen!

De kommende ukene blir det lengre dager, mer stabilt vær og mange kommer til å legge ut på tur med tur med telt og pulk i den Norske fjellheimen. Felles for veldig mange av dere er at dere kommer til å bruke ekstremt mye tid og brensel på snøsmelting. Men er det egentlig nødvendig? Skal du krysse innlandsisen på Grønland eller prøve å nå nordpolen har man selvfølgelig ingen alternativ, men på vanlige turer i den Norske fjellheimen der man passerer tjern og innsjøer mange ganger i løpet av en dag skjønner jeg ikke helt poenget. Jeg vil med dette innlegget slå et slag for det enkle og komfortable alternativet – isbor!

Smelte snø – Ofte en helt unødvendig aktivitet

Snøsmelting tar mye tid. Du må trekke med deg mye ekstra bensin/parafin og ofte utsetter man seg for unødvendig risiko for høye CO-verdier i teltet med denne aktiviteten. I tillegg til dette smaker jo ikke smeltevannet særlig godt.
Men alle som har greie på vintertur sier jo at snøsmelting er eneste måten å få tak i vann i vinterfjellet tenker du? På ymse vinterturkurs proklameres snøsmelting som en livsviktig nødvendighet uten alternativer. Det er en sannhet med modifikasjoner. Om du trener til nevnte Grønlandskryssing er det selvfølgelig fornuftig, men de fleste av oss gjør jo ikke det. Vi skal bare kose oss på fjellet noen dager.

Ørjan har gravd seg ned og borer etter vann rett syd for Dyranut på Hardangervidda.

Min påstand er at du på de aller fleste turer i Norge har rikelig tilgang på vann i løpet av en dag om du har et isbor liggende på pulken.
De siste årene har jeg vært mye på vintertur, alltid med isbor liggende på pulken. Jeg har blant annet krysset Hardangervidda fra Finse til Røldal uten å smelte snø. På denne måten får jeg friskt og godt vann i de mengdene jeg trenger uten å sitte timesvis i forteltet og utsette meg for CO og dampe ned hele teltet.

Velg riktig isbor – Ikke betal for mye

Det er massevis å velge i når det kommer til isbor. Sannsynligheten for at du kjenner noen som har et isbor du kan låne er ganske stor. Om du ikke har planer om å fiske storrøye i nord greier du deg med et enkelt, sammenleggbart bor. Jo smalere bor, jo enklere er det å bore. Med et standard 115mm eller 120mm bor er det enkelt å senke ned f.eks. en Nalgene-flaske som du bruker til å fylle termoser og andre vannflasker.

I høyfjellet er det ofte svært tykk is, men det spiller ingen rolle om du kun skal ha tak i vann. I løpet av vinteren bygger det seg opp is, snø og vann lagvis og det er alltid vann mellom et eller flere lag. Du trenger derfor ikke forlenger til isboret. Vanlige isbor kommer etter min erfaring alltid langt nok ned til at det flommer vann til borehullet. Om du skal kjøpe et enkelt bor for å få vann på vintertur ville jeg derfor valg et av de rimeligste. Regn med å måtte betale mellom 500,- og 800,- for et greit isbor. Kjøp kjente merker som Mora, Rapala eller Abu Garcia, så blir det enklere å få tak i nytt skjær om du skulle få behov for det senere.

Ved Mannevann litt nord for Haukeliseter. Her var det halvannen meter snø på isen. Isen var så tykk at vi ikke kom gjennom med isboret, men vi fikk uansett rikelig med friskt godt vann.

Kort oppsumert er min klare oppfordring: Lån eller kjøp deg et isbor før neste vintertur. Da kan du nyte følgende fordeler:
– Tilgang på friskt og godt vann stort sett overalt
– Bruk 5 minutter på å hente så mye vann du kan lagre istedet for 2 timer med snøsmelting
– Ingen kondensering fra snøsmelting i teltet
– Ingen fare for CO-forgiftning ved snøsmelting
– Bonus: Du trenger bare en pilkestikke i tillegg så kan du fiske underveis på turen.

Husk å ta med deg minimum to store thermoser i tillegg til vannflaske. Da henter du vann før du legger deg på kvelden og har vann nok til både kaffe, frokost og første halvdel av neste dags etappe. Underveis på turen stopper du når du passerer et vann og fyller opp thermoser og flasker på nytt slik at det er klart til du slår leir.

De fleste isbor veier cirka 2 kilo. Denne vekten sparer du fort inn når du slipper å dra på litersvis med ekstra bensin til snøsmelting.

Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller bruk kommentarfeltet under.

6 kommentarer til «Dropp snøsmeltingen – Ta med isbor på vinterturen!»

  1. Min erfaring er at det som oftest er mulig å finne overvann på de fleste vann, som oftest langs kantene. Da slipper man å lage hull i isen også..

  2. Hei Øivind! Takk for det. Antar du snakker om Hardangervidda? Det er vanskelig å si og vil variere veldig, men skal du være sikker må du ha forlenger. UR Rapala er dyre, men virkelig gode bor. Mora er også veldig bra. Sjekk skittfiske.no. I Sør-Norge greier du deg fint med 115mm eller 125mm. Vurder å kjøpe med forlenger 😉 God tur!

  3. Fint tips du kommer med i forhold til å skaffe vann underveis. Hvis man ønsker å prøve fiskelykken i dette området, – hvor tykk is må man regne med å bore igjennom? – hva slags bor vil du eventuelt anbefale til dette? Vh. Øivind – som planlegger en tur over vidda før påske.

Spørsmål eller kommentarer til innlegget?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.